Ethanol

Danske nyheder
Besvar
FuelFinder
Administrator
Indlæg: 213
Tilmeldt: fre 18. apr 2014 22:28
Geografisk sted: Odense
Kontakt:

Ethanol

Indlæg af FuelFinder »

Har du stået ved en tankstation på autobahn kikkende på de forskellige brændstoftyper og været i tvivl om hvad man skulle vælge? Hvad kan bilen tåle af ethanol/ætanol i benzinen?

Siden juni 2010 har der været 5% ethanol i al benzin jf. EU lovgivning. Vælger man at tanke en benzin med mere end 5% ethanol, skal man sikre sig at bilen er egnet til dette. Tyskland har E10 (10% ethanol), Holland har op til 15% i blue one og i Sverige kan man få E85 (85% ethanol). Teknisk er der intet til hinder for at køre på ren ethanol, hvis køretøjet kan tåle det.

Ethanol bliver i dagligt tale også kaldt alkohol eller sprit. Det er såmænd et affaldsprodukt i gæring af kulhydrater som f.eks. sukker og stivelse. I forhold til diesel og benzin har ethanol visse fordele. Der dannes færre småpartikler ved forbrændingen, ligesom udslippet af CO2 er mindre. Desuden kan det fremstilles lokalt, og dermed spares der transport. Når ethanol alligevel ikke er særlig udbredt som brændstof, skyldes det, at der også er ulemper. Energitætheden er for eksempel ikke nær så stor som i benzin, og derfor skal man tanke hyppigere. Desuden kan der være startproblemer i koldt vejr. Dertil kommer, at ethanol og metanol er temmelig aggressive stoffer, som bl.a. kan få jern til at ruste og plast til at mørne. Der kræves derfor specielle tanke og slanger til brændstoffet.

FuelFinder understøtter dette for svenske brændstoffer… - man vil kunne finde eller søge tankstationer indenfor en relativ kort afstand/radius, og få vist priser for E85. Svenske listepriser

Besvar